Bitcoin wat zijn de voordelen en nadelen?

Voordelen van bitcoins

Bij het handelen in elektronisch geld doen zich zowel een aantal voor- als nadelen voor. We hebben de belangrijkste even voor je op een rijtje gezet.

Geen tussenpersonen

De handel in bitcoins gaat zonder tussenpersonen, dus rechtstreeks van de ene persoon naar de ander. Dit is eenvoudig en gaat ook sneller dan wanneer er gebruik gemaakt zou worden van banken of andere instanties in het proces. Omdat er geen sprake is van tussenpersonen zoals een bank of een beleggingsbureau kun je zelf bepalen naar wie je de bitcoins overmaakt. Het is je eigen beslissing en je bent er geheel vrij in.

Geen transactiekosten

Bij transacties zoals bijvoorbeeld bij beleggingen betaal je voor iedere handeling die je uitvoert of laat uitvoeren transactiekosten. Dit is bij het handelen in bitcoins niet aan de orde.

Geen wachttijd

Als je betalingen via de bank doet laten deze nog wel eens op zich wachten, zeker als het een handeling tussen verschillende banken betreft. Als je bitcoins van je eigen account naar een andere account overmaakt, kost je dit slechts enkele seconden. Je klikt het aan en het is verzonden.

Het maakt niet uit waar je koopt en verkoopt

Het maakt niet uit waar ter wereld je de bitcoins naar toe stuurt. Het is even eenvoudig om dit binnen het eigen land te doen als naar het andere einde van de wereld, omdat de handel via internet gaat. Het maakt niet uit waar de account zich bevindt en het kan ook geschieden via een willekeurige computer. Deze hoeft niet op een vaste plek te staan.

Frauderen is moeilijk

Het systeem van bitcoins werkt op basis van cryptische omschrijvingen, maar binnen een zogenaamde open source project. Dit houdt in dat het de broncodes door iedereen bekeken kunnen worden en er wordt ook controle uitgevoerd op de handelingen. Ermee frauderen wordt daardoor moeilijker gemaakt omdat het snel aan het licht zou komen als er iets niet in de haak is.

 

 

Nadelen van bitcoins

De nadelen van bitcoins zijn dat je er praktisch nergens ook daadwerkelijk mee kunt betalen. Bitcoins worden slechts op enkele plaatsen in ons land als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Bitcoins worden alleen maar in een virtuele wereld verhandeld. Dit is niet handig als je er in werkelijkheid iets mee wilt doen.

Niet volslagen anoniem

Een bijkomend nadeel is dat de transacties die gedaan worden met bitcoins allemaal gecontroleerd worden door miners en het daarom moeilijker is om anoniem te blijven bij het aanschaffen of uitgeven van de bitcoins. Als je bijvoorbeeld contant geld uitgeeft, is de controle daarop nihil. Bij bitcoins is deze controle groter. Hier staat dan weer wel tegenover dat je bij aankopen die je met een creditcard doet nog sterker gecontroleerd wordt dan bij bitcoins.

Weinig vat door banken: wanneer grijpen ze in?

Omdat de handel in bitcoins persoonlijk is en je deze zelf kunt uitvoeren, hebben banken en andere bemiddelaars er geen vat op. Zij kunnen hiertegen in protest komen omdat ze geen overzicht hebben op de handelingen. Ze zullen ernaar streven om de handel in bitcoins te laten verbieden, omdat zij er geen controle over kunnen behouden.

Kraken van het systeem

Omdat de handel in bitcoins in een open systeem plaatsvindt, bestaat zeer zeker ook de mogelijkheid dat dit gehackt wordt. Er vindt weliswaar controle op de transacties plaats, maar dit wil niet zeggen dat het systeem niet gekraakt kan worden. Als dat gebeurt heeft dat gevolgen voor de waarde van de bitcoin. Deze zal namelijk sterk kelderen.

Deflatie

Er zit een limiet aan het aantal bitcoins dat wordt uitgegeven. Deze ligt op 21 miljoen. Dit kan ervoor zorgen dat de vraag naar bitcoins groter wordt dan het aanbod. Als dat het geval is zal de waarde van de bitcoin stijgen en wordt de bitcoin onderhevig aan deflatie.

Andere soorten digitaal geld

De bitcoin is in de openbaarheid gebracht als digitaal geld, maar het is niet ondenkbaar dat er meer soorten van dit geld bestaan. Deze soorten worden nog altijd doorontwikkeld en als zij uiteindelijk beter blijken te zijn dan de bitcoin en er meer handel in ontstaat, zou dat zelfs kunnen leiden tot een devaluatie ervan of zal de bitcoin in het slechtste geval op den duur zelfs totaal verdwijnen.