3. Analyses maken

Nu we weten dat je geld kunt verdienen door de stijgende en dalende koersen van de bitcoin te voorspellen, is het ook relevant om te weten hoe je deze speculatie moet maken. Wanneer voorspel je een daling of een stijging van de koers? Er zijn diverse mogelijkheden om dit te doen.

Methode A: Fundamentele analyse Bitcoin

De fundamentele analyse is een van de bekendste methoden die je hiervoor kunt gebruiken. Het is een eeuwenoude analyse die veelvuldig wordt toegepast in de beleggingswereld. De nieuwsberichten worden nauw in de gaten gehouden en op basis van deze informatie vloeien er acties voort om de koers te laten dalen of te stijgen. Het gaat er hierbij om dat ook andere beleggers reageren op informatie uit het nieuws. Deze reactie kan invloed hebben op de waarde van de bitcoin.

Voorbeelden:

Goed nieuws Bitcoin: koers stijgt
Op het moment dat er sprake is van goed nieuws, zal dit ervoor zorgen dat beleggers extra interesse krijgen in de Bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan een interessant nieuwsbericht waarin wordt aangegeven dat Bitcoin serieus wordt genomen door experts. De beleggers die dit lezen willen ook graag succesvol beleggen, dus de vraag naar de Bitcoin zal stijgen. Dit zal uiteindelijk resulteren in een prijsstijging.

Slecht nieuws Bitcoin: koers daalt
Stel dat in het nieuws komt waarin staat dat een bitcoin website is gehackt. De lezers zullen het gevoel krijgen dat de bitcoin minder veilig is. Onder de lezers bevinden zich ook veel beleggers. Ook zij krijgen het gevoel dat de bitcoin niet veilig is. Zij willen hier het liefst zo snel mogelijk van af. Als zij vervolgens besluiten om hun bitcoins te verkopen, zal ook de marktprijs van de bitcoin kunnen dalen.

Wil je gebruik maken van de fundamentele analyse? Hou het nieuws dan nauwlettend in de gaten en speel hierop in. Op BitcoinsMarkt.nl verzamelen we al het nieuws rondom Bitcoins van binnen-en buitenland. Bekijk nieuwsberichten >

 

Methode B: Technische analyse Bitcoin

Nu je meer hebt geleerd over de fundamentele analyse, is het tijd om je een tweede methode te leren: de technische analyse. Ook de technische analyse kan je helpen om de koers van de bitcoin in de toekomst te bepalen. De technische analyse houdt in dat je de patronen onderzoekt in de koersgrafiek van de bitcoin. Om de patronen te herkennen is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van drie basispatronen. Als je deze basispatronen kunt herkennen, kom je ook meer te weten over de richting van de koers.

 

Onderstaande video van RTLZ geeft inzicht in zowel technische analyse als fundamentele analyse. Dit is niet zozeer gericht op Bitcoin maar heeft wel dezelfde werking:

Technische indicatoren bitcoin
Technische indicatoren kunnen je helpen om de toekomstige koers van de bitcoin te bepalen. Deze indicatoren kunnen je voorzien van goede aanwijzingen over de toekomstige koersen. De dalende, stabiele en stijgende trend kun je ook zien als technische indicatoren. Zij vertellen je namelijk meer over de toekomstige koers.

Technische indicator: voortschrijdende gemiddelde
Deze indicator zal je voorzien van een handige lijn in de koersgrafiek die de gemiddelde koerstrend aangeeft. In een beleggingsprogramma kun je dit simpel toevoegen. Hierbij geldt er een theorie. Deze theorie geeft aan dat als de koersgrafiek de voortschrijdende gemiddelde aanraakt, de kans groot is dat er een verandering plaats gaat vinden van de koersrichting. Indien de koers een dalende trend laat zien en de lijnen komen vervolgens met elkaar in aanraking, zou dit kunnen betekenen dat er een trendverandering plaats gaat vinden. Dit zou betekenen dat de lijn hierna zal stijgen. Laat de koers een stijgende trend zien en raakt deze de lijn van de voortschrijdende gemiddelde? Dan kan dit ook een daling van de koers als gevolg hebben.

Technische indicator: Bollinger bands
Naast de voorschrijdende gemiddelde, kun je ook gebruik maken van de Bollinger bands als technische indicator om de toekomstige koers van de bitcoin te bepalen. In een beleggingsprogramma kun je er voor kiezen om deze technische indicator toe te voegen. Als je dit doet, zul je zien dat er ‘banden’ worden getekend om de koers van de bitcoin. Hier komt ook de naam bands vandaan. Gedurende een hele dag zie je hier vervolgens allerlei banden ontwikkelen om de koers van de bitcoin. De banden kunnen versmallen en verbreden. Versmallen de banden? Dan is de kans groot dat de trend gaat veranderen. Hier kun je rekening mee houden als je de toekomstige koers van de bitcoin wilt voorspellen.

 

Speculeren bitcoin
Via een beleggingsapp zoals die van Plus500 kun je speculeren op de prijs van de bitcoin. Dankzij de hefboom zal het geld dat je inzet dertig keer zo hoog zijn. Op basis van deze analyse zet je in op een stijging van de koers van de bitcoin. Als je een dag of twee later de app weer bekijkt, zul je zien of je winst hebt gemaakt. Als blijkt dat de koers inderdaad volgens onze analyse is blijven stijgen, kun je direct bekijken wat je winst is. Sluit vervolgens de positie om je winst te kunnen innen. Door middel van een goede voorbereiding en strategie is het mogelijk om op deze manier geld te verdienen maar ook verliezen. Zorg er dus voor dat je niet belegt met geld dat je nodig hebt en lees alle risico’s voordat je start.

Ga aan de slag met je Plus500 demo account en ga handelen, kies een type analyse en bekijk de resultaten. Op deze manier krijg je een gevoel wat voor jou goed werkt en leer je met handelen.

Naar: 4.Risico’s Bitcoinbitcoin cursus verder