Waarom je je financiën anoniem moet houden

Sociale media zijn een steeds grotere rol gaan spelen in onze samenleving. Een groot deel van de Nederlanders gebruikt vrijwel dagelijks een vorm van sociale media. Hierbij kan het gaan om apps die vooral voor vermaak worden gebruikt, zoals Instagram of TikTok, maar ook om werkgerelateerde sociale media, waar LinkedIn een goed voorbeeld van is. Ondanks dat het leuk is en in sommige gevallen ook erg nuttig kan zijn om bepaalde zaken met anderen te delen, is het van belang om grenzen te stellen aan wat je wel en niet deelt via sociale media. Zo is het bijvoorbeeld zeer onverstandig om informatie over je financiën bloot te geven.

Gevolgen van het delen van informatie over je financiën

Je dient met zo min mogelijk mensen open te spreken over je financiële situatie. Veelal is het geen probleem om je financiële situatie te bespreken met mensen in je omgeving, maar bedenk vooraf wie je deze gegevens toevertrouwt. Naïviteit op dit vlak kan namelijk zeer grote negatieve gevolgen hebben. 

Criminelen op ideeën brengen

Als je te veel informatie loslaat over je financiële situatie, kan dit criminelen op ideeën brengen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij veel contant geld of dure spullen in huis hebt. Als kwaadwillenden hier lucht van krijgen, kan er een inbraak of overval worden gepland. De kans dat dit gebeurt is niet groot, maar voorkomen is te allen tijde beter dan genezen. Je kunt dit soort gedetailleerde informatie daarom het best met niemand delen. 

Zelfs als mensen weten dat je in het bezit bent van dure spullen zoals sieraden, is het verstandig om nooit prijs te geven waar je deze bewaart. Als mensen weten dat dit in jouw huis te vinden is, kan dit hen op verkeerde ideeën brengen. Ook is het niet verstandig om mensen inzicht te geven in je investeringen, bijvoorbeeld hoeveel Bitcoins of andere cryptovaluta je bezit. Criminelen weten dat deze vaak op een hardware wallet worden opgeslagen en het merendeel van de cryptobezitters zijn wallet thuis bewaart. 

Jaloezie of afgunst opwekken

Criminelen op de verkeerde ideeën brengen is niet het enige risico dat je loopt als je veel persoonlijke informatie met betrekking tot je financiën deelt. Het kan namelijk ook aanzetten tot jaloezie of afgunst wanneer jij het financieel gezien beter voor elkaar hebt dan een ander. Niet ieder mens krijgt hier last, maar helaas komt het wel erg vaak voor. Ook dit is een reden om niet te veel informatie te delen over je vermogen, inkomsten en bezittingen. 

Wat kun je doen om je privacy op het gebied van financiën te waarborgen?

Het is belangrijk om je privacy te waarborgen. Dit geldt in het algemeen, maar in het bijzonder op het gebied van je financiën. Hierbij gaat het niet alleen om hoeveel geld je verdient en uitgeeft, maar ook om privacygevoelige zaken als de inloggegevens van de online omgeving van je bank. Als dit soort gegevens in de verkeerde handen terechtkomen, kan er grote financiële schade ontstaan. Daarom is het slim om enkele maatregelen te treffen om je privacy op het gebied van financiën goed te waarborgen. 

Maak gebruik van een VPN

Er zijn verschillende manieren waarop criminelen erin kunnen slagen om toegang te krijgen tot privacygevoelige informatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een crimineel een wifi-hotspot aanmaakt waar iedereen gratis mee kan verbinden. Zodra men hiermee verbindt, heeft de hotspotbeheerder toegang tot alle online gegevens van de gebruikers. Hierdoor kan diegene ook zien welke codes er worden ingevoerd wanneer je inlogt in de onlineomgeving van je bank. Dit kan logischerwijs erg vervelende gevolgen hebben. Om dit te voorkomen, kun je het beste gebruikmaken van een VPN verbinding.

Een VPN heeft verschillende functies. Een daarvan is het omleiden van dataverkeer. Dit zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van een VPN om content te bekijken die niet beschikbaar is op je huidige locatie. Ook zorgt een VPN ervoor dat alle data die jij deelt met het internet, eerst worden versleuteld. Dit heeft als resultaat dat cybercriminelen niets met deze data kunnen, wat erg gunstig is voor jou. Je vermindert hiermee de kans om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit en bovendien is het voor je algehele online veiligheid ook beter om gebruik te maken van een VPN.

Rate this post