Over Bitcoins

 Wat zijn Bitcoins?

Als geld vandaag uitgevonden zou worden,dan zouden dit waarschijnlijk Bitcoins zijn. Vanuit technologisch oogpunt zijn bitcoins net zo revolutonaire uitvinding als internet en zal het net zoveel impact hebben als de uitvinding van het internet.

Bitcoins zijn een gedecentraliseerde digitale valuta, elektronisch gemaakt en gehouden. Bitcoins kunnen geruild worden voor verschillende valuta’s, producten en diensten, vrijwel hetzelfde als wat je met papiergeld kunt.

Bitcoins heeft de eigenschappen van geld (gemakkelijk te vervoeren, overdracht en te verdelen in eenheden) en die van goud (beperkt en uitwisselbaar).

Wat zijn bitcoins en wat heb ik er aan?

Bitcoins zijn een vorm van elektronisch geld. Je kunt er (nog) niet (overal) mee betalen in winkels maar je gebruikt het om digitale transacties mee te doen. Bitcoins zijn niet tastbaar, maar het zijn cryptografische sleutels met een bepaalde waarde waarin je kunt handelen.

Bitcoin is dus een digitale munteenheid. Het kan met uitzondering van een paar plaatsen in Nederland alleen op internet gebruikt worden. Arnhem loopt voorop als stad waar je de bitcoin wel op een aantal plaatsen kunt gebruiken om aankopen mee te doen. Bitcoins worden verhandeld binnen een netwerk, waarbij je je als deelnemer kunt aansluiten en er zo mee kunt handelen.

Hoe is het ontstaan?

Het idee achter de bitcoins bestaat al sinds 1998 toen het voor de eerste keer beschreven werd, maar het is pas in werking sinds 2009, toen het door een zekere Satoshi Nakamoto werd beschreven. Dit is overigens een schuilnaam voor een tot op heden nog altijd onbekend persoon.

Bitcoins worden op een computer opgeslagen in een zogenaamde wallet. Deze kun je op die manier zelf beheren. Als je met bitcoins werkt dien je ook een bitcoin adres te hebben, zodat je de bitcoins naar andere mensen die daar ook over beschikken kunt versturen.

De verzending van de bitcoins geschiedt via internet en ze worden verzonden binnen een peer-to-peer netwerk. Dit is een netwerk waarop verschillende computers zijn aangesloten, die allemaal gelijkwaardig aan elkaar zijn en waarmee verschillende handelingen tussen de computers gedaan kunnen worden. Een dergelijk netwerk zit niet op een vaste plaats, maar kan op alle computers gebruikt worden.

Hoe werkt het handelen in bitcoins?

Als je wilt meedoen aan de handel in bitcoins heb je daar een bitcoin wallet voor nodig. Als je wilt handelen in bitcoins kun je je aanmelden via de officiële site van bitcoin.org Je maakt dan een wallet (portemonnee) aan waarmee je bitcoins kunt aankopen en verkopen. Je kunt dan zonder tussenkomst van derden handelen.

Deze derden zijn bijvoorbeeld banken of bemiddelaars, zoals je deze aantreft op de handel in aandelen op de beurzen. De handel in bitcoins heb je zelf in de hand, zonder dat er iemand anders aan te pas hoeft te komen.

In de wallet kun je de bitcoins die je hebt aangekocht bewaren. Het werkt dus feitelijk net als een echte portemonnee, ware het dat een wallet voor bitcoins niet tastbaar is en alleen digitaal gebruikt kan worden. De bitcoins die je verkoopt verdwijnen er weer uit en gaan via een enkele handeling naar een andere account.

Cryptografie

De bitcoins worden via internet verstuurd met behulp van cryptografie. Dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat alleen degene waarvan de bitcoins zijn, deze kan versturen. Ook kunnen de bitcoins maar eenmaal verstuurd worden. Dat wil zeggen, je kunt ze maar voor één handeling gebruiken.

Wat is een bitcoin unit?

De waarde van een bitcoin wordt uitgedrukt in units (eenheden). Voor deze unit wordt de term Satoshi gebruikt. Dit is de kleinste eenheid waarin de bitcoin valuta bekend staat. Het staat gelijk aan 0,000000001 deel van een bitcoin.

De naam is te danken aan de oorspronkelijke bedenker van de bitcoin, Satoshi Nakamoto. Deze naam werd in 2010 toegekend aan dit deel van de bitcoin. Omdat de naam direct goed aansloeg was deze snel ingeburgerd en wordt sindsdien gebruikt om de waarde van een bitcoin aan te geven.

Bitcoins kunnen worden opgebroken in kleinere subeenheden, zoals bits en satoshis.

1 bitcoin = 1 000 000 bits = 100 000 000 satoshis

Voordelen van Bitcoins:

1. Geen tussenpersoon

Geen tussenpersoon meer, de transacties worden gecontroleerd alleen door miners. Er zit niemand tussen jou en de ontvanger.

2. Geen chargeback

Zodra je de bitcoins verzend kun je geen chargeback uitvoeren tenzij de ontvanger hiermee instemt. Dit is niet mogelijk zoals met creditcards, mensen doen een aankoop en vervolgens eisen men het geld terug.

3. Eigendom

Niemand kan je dagelijkse uitgaven beperken of het geld bevriezen, van je afnemen. Je kan ongelimiteerd naar iedereen geld overmaken.

4. Privé gegevens

De transactie is transparant omdat iedereen kan zien waar de transactie vandaan komt en heen gaat. De houder van een bepaald bitcoin adres is onbekend.

5. Veiligheid

Met de creditcard betalingen delen we onze persoonlijke informatie op het world wide web en dit maakt het gemakkelijk om de betaalgegevens te stelen. Als u uw persoonlijke sleutel privé houd, is bitcoin een veilige plaats.

6. Schaarste

Er zullen ooit niet meer dan 21 miljoen bitcoins zijn, we hebben nog nooit zoiets eerder meegemaakt. Dit betekent ook, dat er is geen inflatie is.

7. Gedecentraliseerd

Geen centrale autoriteit: geen centrale opslagplaats van informatie, geen centraal management en geen centraal punt van mislukking.

8. Goedkoop

De transactiekosten  zijn laag, De miners zorgen ervoor dat de transacties zijn beveiligd en worden bevestigd.

9. Snel

Transacties worden onmiddellijke uitgevoerd en gemiddeld duurt het 10 minuten om deze bevestigd te krijgen.

Bitcoins uit de automaat?

Bitcoins zijn niet tastbaar en kun je dus niet zo in je hand houden of in je portemonnee bewaren zoals je met contant geld of een pasje kunt doen. In Canada is het sinds 2013 echter wel mogelijk om bitcoins te pinnen. Dan komen er geen biljetten uit de geldautomaat maar worden er bitcoins in je elektronische wallet bijgeschreven. Je krijgt er bij de speciale bitcoin automaat een QR-code bij die je kunt scannen. Als je dat gedaan hebt kun je de code inruilen tegen bitcoins of Canadese dollars. Die je vervolgens wel gewoon kunt uitgeven.

Fraude?

Er is lange tijd gedacht dat bitcoins met grote frequentie gebruikt werden door criminelen voor witwaspraktijken, maar dit blijkt in werkelijkheid toch anders uit te pakken. De transacties zijn namelijk niet zo makkelijk te verdoezelen als eerst wel gedacht werd. Iedere transactie die plaatsvindt met bitcoins wordt opgeslagen in een blockchain. Hierin staat hoeveel bitcoins er zijn overgemaakt tussen de verschillende accounts. Ook wordt erin opgeslagen welke accounts bij een bepaalde transactie betrokken zijn. De transacties worden allemaal geregistreerd om te voorkomen dat de bitcoins meer dan één keer kunnen worden uitgegeven. Wanneer je contant geld uitgeeft is dat moeilijk te traceren, maar bij bitcoins gaat dat dus stukken eenvoudiger.